رئیس کلینیک صنعتی ریسک گفت: ما تلاش کردیم با بهینه کاوی در مصادیق ریسکهای رخ داده در اقتصاد کشور و مقایسه آنها با سایر کشورهای دنیا، ریسکهای احتمالی در حوزه فعالیت صنایع و تولیدکنندگان و همچنین آسیبها و پیامدهای ناشی از آن را شناسایی کرده و برای مواجهه با آنها راهکارهای اضطراری و در صورت لزوم اقدامات بلندمدت پیشبینی کنیم.
فضای کسب و کار صنعت برق در طول بیش از یک دهه گذشته با ریسکهای قابل پیشبینی و غیرقابل پیشبینی متعددی مواجه بوده که شاید جهشهای متعدد ارزی، شیوع بیماری کرونا، افزایش سطح تحریمها و انباشت مطالبات فعالان این صنعت از وزارت نیرو تنها بخش کوچکی از مجموعه ریسکهای حاکم بر این صنعت بوده است. از این رو به نظر میرسد تدوین راهبردهای موثر، هوشمند و به روز برای مدیریت هزینه ریسکهای موجود و مجهز کردن شرکتها به ابزارها و سیاستهای کارآمد جهت مواجهه با ریسکهای جدید یکی از الزامات فعلی فضای کسب و کار صنعت برق باشد. به همین دلیل سندیکای صنعت برق ایران با همکاری کلینیک صنعتی ریسک اقدامات لازم را به منظور راهاندازی «میز خدمت ریسک» برای اعضای خود انجام داده است.
در همین راستا رضا دشتی، رئیس کلینیک صنعتی ریسک و عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت به مذاکرات این مرکز با سندیکای صنعت برق ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس مذاکرات صورت گرفته با سندیکا طی نمایشگاه تجدیدپذیر در دی ماه 1403، میز خدمت ریسک در این تشکل راهاندازی شد. این خدمات شامل موارد مرتبط با آموزش و مشاوره نحوه شناسایی و مدیریت ریسک است. ما به واسطه این خدمات به شرکتها کمک میکنیم زمان مناسب برای پاسخ اضطراری و یا اقدام بلندمدت در مقابل ریسک را تشخیص دهند.
وی در ادامه از احصاء ریسکهای پیش روی اعضای سندیکا و سازندگان فعال در حوزههای مختلف خبر داد و افزود: ما تلاش کردیم با بهینه کاوی در مصادیق ریسکهای رخ داده در اقتصاد کشور و مقایسه آنها با سایر کشورهای دنیا، ریسکهای احتمالی در حوزه فعالیت صنایع و تولیدکنندگان و همچنین آسیبها و پیامدهای ناشی از آن را شناسایی کرده و برای مواجهه با آنها راهکارهای اضطراری و در صورت لزوم اقدامات بلندمدت پیشبینی کنیم. از این طریق تقریبا کلیه طیف ریسکهای موجود در حوزههای اقتصاد، کسب و کار، منابع انسانی، زنجیره تامین، محیط زیست، حاکمیت شرکتی، مدیریت و مخاطرات طبیعی در این صنعت پوشش داده میشوند.
دشتی با بیان اینکه در این فرآیند یازده دسته ریسک پوشش داده میشود، خاطرنشان کرد: شرکتهای سازنده برای مواجهه با مسائل روزمرهای که در حوزههای متعددی مانند تامین نقدینگی، منابع انسانی و… ناگزیر به تدوین استراتژیهای مدیریتی متعددی هستند که میتواند به مدیریت هزینههای این ریسکها کمک کند.
او درباره کارکردها و اهداف میز خدمت ریسک، تصریح کرد: خدمات تعریف شده در این میز خدمت در اختیار اعضای سندیکا قرار میگیرد و آنها میتوانند هر چهارشنبه صبح به صورت مستقیم از نظرات مشاوران ما در این حوزه بهرهمند شوند. از این طریق شرکتها میتوانند مشکلات و چالشهای پیش روی خود را مطرح کرده و راهکارهای پیشنهادی همکاران ما را دریافت کنند. همچنین میز خدمت ریسک این امکان را فراهم میکند تا در مواردی که به اصلاح قانون یا دستورالعملها و بخشنامهها نیاز داریم، شناسایی شده و موضوع از طریق سندیکا پیگیری شود.
رئیس کلینیک صنعتی ریسک با تاکید بر اینکه میز خدمت ریسک با هدف شناسایی، کاهش و مدیریت ریسکهای پیش روی صنایع تولیدی و اعضای سندیکا طراحی شده، عنوان کرد: یکی از مهمترین چالشهای پیش روی سازندگان تجهیزات صنعت برق، کمبود شدید نقدینگی در صنعت برق و استمرار این مساله طی سالهای اخیر است. اقتصاد یارانهای برق، ناترازی و بروز خاموشیها و تداوم روند افت نقدینگی در این صنعت مسائلی است که فعالان صنعت برق به صورت مستمر با آن دست به گریبان هستند و هر روزه ریسکهای جدیدی در فضای کسب و کار برق ایجاد میکند.
وی به افزایش زمان انتظار شرکتها برای دریافت مطالباتشان از شرکتهای دولتی اشاره کرد و افزود: این مساله در کنار مشکلاتی مانند تحریمها، افزایش هزینه تامین مواد اولیه و همچنین مشکلات متعدد در تخصیص ارز مورد نیاز، شرکتها را با چالشهای عدیدهای مواجه کرده است.
او بندر شهید رجایی را یکی از مهمترین مبادی صادرات و واردات کشور دانست و اظهار داشت: اتفاقاتی مانند آنچه در بندرعباس رخ داد، علاوه بر هزینههای چشمگیر انسانی و مالی غیرقابل جبران، میتواند به ایجاد نوعی عدم اطمینان در حوزه سرمایهگذاری کشور نیز منجر شود و این موضوعی است که باید در شرایط فعلی به شکل جدی مورد توجه قرار گیرد. به ویژه آنکه خاموشیها و تنش آبی چندینساله هم به ریسکهای فضای کسب و کار کشور دامن زده است.
دشتی با تاکید بر اینکه در صورت عدم توافق ایران در مذاکرات کنونی، ریسکهای متعدد فعلی همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند، خاطرنشان کرد: حتی در صورت هر گونه توافقی، باید روند اجرا و دستورالعملهای مرتبط با آن را به عنوان یک الزام برای بهبود شرایط فعلی مد نظر قرار داد. بنابراین نمیتوان با اطمینان گفت که در صورت توافق ایران و آمریکا و کاهش فشار تحریمهای بینالمللی، بلافاصله شاهد بهبود شرایط اقتصادی و نتایج حاصل از آن تا پایان سال خواهیم بود. اما به طور قطع شاهد گشایشهایی در حوزه صادرات و تبادلات مالی بینالمللی خواهیم بود.
او بازاریابی و جلب اعتماد در بازارهای خارجی را گامهای مهمی دانست که میتوانند در صورت انجام توافقات به بهبود شرایط کمک کنند و در این خصوص گفت: به هر حال ما در طول سالهای اخیر بازارهای زیادی را از دست دادهایم که شاید با کاهش سطح تحریمها بتوانیم مجددا به این بازارها نفوذ کنیم. در این بین میز خدمت ریسک میتواند فضای روشنتری از تهدیدها و فرصتهای اقتصاد داخلی و بینالمللی در اختیار شرکتهای عضو سندیکا قرار دهد.