مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور گفت: تطبیق و احراز شرایط بهرهمندی اشخاص از هرگونه مشوق مالیاتی بر اساس اسناد و مدارک مثبته در انجام حسابرسیهای مالیاتی، در حیطه صلاحیت مأموران مالیاتی ذیربط است.
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در پاسخ به درخواست سندیکا در خصوص محاسبه پرداخت سود عملکرد سالانه بنگاههای تولید به کارکنان به عنوان هزینههای معاف از مالیات اعلام کرد که واحدهای تولیدی صنعت برق زیر مجموعه سندیکا، به منظور امکان بررسی انطباق شرایط پرداختیها به کارکنان از محل سود عملکرد سالانه با مصادیق مصرح در ماده (۱۴۸) یاد شده و یا سایر قوانین و مقررات موضوعه به همراه اسناد و مدارک مثبته به اداره امور مالیاتی ذیربط مراجعه کنند تا برابر مقررات اقدام قانونی لازم به عمل آید.
در این نامه با تاکید بر اینکه مطابق اصل (۵۱) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هیچ نوع مالیات وضع نمیشود مگر به موجب قانون، موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی به موجب قانون مشخص میشود، اشاره شده است: «بر اساس مقررات صدر ماده (۱۴۷) قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۱۳۹۴٫۴٫۳۱، هزینههای قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات به شرحی که ضمن مقررات این قانون مقرر میگردد عبارت است از هزینههایی که در حدود متعارف متکی به مدارک بوده و منحصرا مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی مربوط با رعایت حد نصابهای مقرر باشد».
نگارنده همچنین تصریح کرده است که مواردی که هزینهای در این قانون پیشبینی نشده با بیش از نصابهای مقرر در این قانون بوده ولی پرداخت آن به موجب قانون و یا مصوبه هیأت وزیران صورت گرفته باشد، قابل قبول خواهد بود. ضمن اینکه مصادیق هزینههایی که حائز شرایط موضوع ماده (۱۴۷) قانون مالیاتهای مستقیم است به شرح ماده (۱۴۸) قانون مذکور تصریح شده است.
در پایان نامه نیز تاکید شد که به طور کلی تطبیق و احراز شرایط بهرهمندی اشخاص از هرگونه مشوق مالیاتی بر اساس اسناد و مدارک مثبته در انجام حسابرسیهای مالیاتی در حیطه صلاحیت مأموران مالیاتی ذیربط است. بر همین اساس به شرکتهای عضو سندیکا توصیه شده که مدارک و مستندات خود را به منظور بررسی انطباق شرایط پرداختیها به کارکنان از محل سود عملکرد سالانه با مصادیق مصرح در ماده (۱۴۸) به اداره امور مالیاتی ذی ربط ارائه دهند تا برابر مقررات اقدام قانونی لازم به عمل آید.
لازم به ذکر است که سندیکا پیش از این طی نامهای با تاکید بر شرایط دشوار درآمدی حامعه کارگری کشور عنوان کرده بود که «برخی از واحدهای تولیدی صنعت برق به منظور افزایش امیدواری و انگیزه در جامعه کارگری اقدام به پرداخت بخشی از سود عملکرد سالانه بنگاه به کارکنان و کارگران خود اقدام کردهاند، ولی از نظر قوانین مالیاتی سود عملکرد سالیانه پرداخت شده به کارکنان و کارگران در قالب هزینههای بنگاه لحاظ نشده و مشمول مالیات است».
بر همین اساس سندیکا از معاون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور درخواست کرده بود که دستورات مقتضی را به منظور احتساب پرداخت بخشی از سود عملکرد سالانه به کارکنان و کارگران شرکتها در قالب هزینههای معاف از مالیات را صادر کند.