فرصت ایران برای بهره گیری از تمدید مکرر معافیت‌های تحریمی عراق در واردات برق

صادرات برق ایران به عراق در یک سال گذشته به دلیل تمدید معافیت های تحریمی عراق از سوی آمریکا تحت الشعاع قرار گرفته اما سوال این است که ایران در ماههای گذشته از این فرصت و مهلت چه استفاده ای کرده است.
فرصت ایران برای بهره گیری از تمدید مکرر معافیت‌های تحریمی عراق در واردات برق
تاریخ : ۱۳۹۸/۰۷/۲۹

صادرات برق ایران به عراق در یک سال گذشته به دلیل تمدید معافیت های تحریمی عراق از سوی آمریکا تحت الشعاع قرار گرفته اما سوال این است که ایران در ماههای گذشته از این فرصت و مهلت چه استفاده ای کرده است .

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، فروش برق ایران به عراق سالهاست که با نرخ های پنهانی انجام می شود اما آنچه که در یک سال گذشته صادرات برق ایران به عراق را تحت الشعاع خود قرار داده نه قیمت آن و نه بدهی های این کشور به ایران است بلکه تمدید معافیت های تحریمی عراق برای واردات برق از ایران بوده است .

دو روز پیش سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که معافیت تحریمی عراق برای واردات گاز طبیعی و برق از ایران به مدت 120 روز دیگر تمدید شده است.این پنجمین معافیت تحریمی عراق برای واردات انرژی از ایران است که از حدود یک‌سال پیش تاکنون توسط آمریکا صادر شده است. اولین بار یک معافیت 45 روزه، سپس دو معافیت 90 روزه و نهایتا در ماه ژوئن یک معافیت 120 روزه صادر شده بود .

وضعیت تولید و عرضه برق بعد از حمله نظامی آمریکا به این کشور روز به روز بدتر شد به گونه ای که عراق از سال 2003 با کمبود برق مواجه بوده و از کشورهای همسایه مانند ایران برق وارد می کند. گفته می شود دولت عراق برای جبران این کمبود در 12 سال گذشته 40 میلیارد دلار هزینه کرده است .

در زمانی که آمریکا یک فرصت 45 روزه به عراق برای واردات برق از ایران داده بود تمام کارشناسان انرژی بر این نکته تاکید داشتند که خرید برق به غیر از ایران به خصوص از کشور عربستان در این مدت کوتاه شدنی نیست و جایگرین کردن کشور دیگری به جز ایران شدنی نیست.همین موضوع باعث شد تا عراقی ها متوجه این موضوع شوند که ایران را تنها نباید در قامت واردات برق ببینند چرا که به دلیل تلفات بالای برق در شبکه برق این کشور بهتر است که از ایران برای کاهش تلفات انرژی نیز کمک بگیرند .

همین موضوع باعث شد تا هیاتی عراقی به ایران آمده و از ایران بخواهد تا به کمبود برق این کشور و کاهش تلفات برق کمک کند.پس برای بازسازی صنعت برق عراق توسط ایران ، تفاهم نامه برقی با ایران امضاء شد.حال این اقدام این سوال را در ذهن متبادر می سازد که در 8 ماه گذشته عراقی ها چه اقدامی برای اجرایی شدن این برنامه مهم خود پیش روی ایران گذاشته و آنرا تسهیل کرده اند.پس مقامات بلندپایه وزارت نیرو باید این موضوع را به خوبی درک کنند که مبادا عراق بعد از مهلت های تمدیدی از سوی آمریکا زمان را خریده و سپس کشور دیگری را جایگزین ایران کند و تفاهم نامه ها هم اجرایی نشود .

*ایران از فرصت ها برای شبکه برق عراق استفاده کند

سپهر برزی مهر دبیر سندیکای صنعت برق در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در خصوص تمدیدهای چند باره آمریکا برای واردات برق از ایران گفت:شبکه برق عراق دچار مشکلات عدیده ای است و با 3 ماه مهلت نمی تواند ترمیم پیدا کند چرا که عراق با کاهش عرضه برق مواجه است .

وی با بیان اینکه در خوشبینانه ترین حالت احداث نیروگاه 3 سال زمان می برد اظهار داشت:کسری برق در کشور عراق به گونه ای است که با مهلت های سه ماهه نمی تواند این کسری را جبران کند حال این مشکل باید از سوی ایران به فرصت تبدیل شود و جای خود را برای تامین انرژی این کشور تثبیت کند .

برزی مهر با تاکید بر اینکه ایران تنها نباید به فروش برق به عراق اکتفا کند افزود:ایران در کنار فروش برق به عراق باید به احداث نیروگاه و کاهش تلفات برق در شبکه این کشور اقدام کند و باید هر چه زودتر تفاهم نامه ای که حدود 8 ماه قبل امضاء شده بود تا ایران شبکه برق عراق را توسعه دهد اجرایی کند .

دبیر سندیکای صنعت برق ادامه داد:ظاهرا فشارهای آمریکا به این کشور باعث شده تا عراق جدیتی برای اجرایی شدن این تفاهم نامه از خود نشان ندهد اما خوشبختانه در وزارت نیرو کارگروهی برای محقق شدن این تفاهم نامه تشکیل شده تا تفاهم نامه به سمت انعقاد قرارداد کشیده شود .

وی تاکید کرد:به هر حال باید ایران تنها به فروش برق به عراق اکتفا نکند و برای احداث نیروگاه و بازسازی شبکه برق عراق نیز عجله کند هر چند خود عراق نیز می داند که ایران بهترین گزینه برای خرید برق است .

*ایران بهترین گزینه برای خرید برق

پیام باقری نایب رئیس سندیکای صنعت برق در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه عراق هم می داند که ایران بهترین گزینه برای خرید برق است گفت:در آبان ماه سال گذشته نیز وزارت خزانه داری آمریکا یک مهلت ۴۵ روزه به عراق برای جایگزین کردن خرید برق از ایران داد تا این کشور در این مدت فکری برای جایگزین کردن واردات برق از یک کشور دیگر داشته باشد حال با گذشت یک سال از این ماجرا باز هم می بینیم که واشنگتن یک مهلت 120 روزه برای واردات برق از ایران به عراق می دهد .

نایب رئیس سندیکای صنعت برق خاطر نشان کرد:در همان روزها نیز تمام کارشناسان اعلام کردند که اگر عراق قصد دارد به صورت ریشه‌ای و دائمی مشکل کمبود برق خود را از کشورهای دیگری مثل عربستان که رقیب جدی برای ایران در بخش برق محسوب می‌شود حل کند این اقدام زمان‌بر خواهد بود پس بنابراین باید ایران همچنان خود را به عنوان هاب انرژی مطرح و برق این کشور را به خوبی تامین کند .

باقری افزود:عربستان داعیه "هاب انرژی" در منطقه دارد پس یکی از بازارهای مهم برای تبدیل شدن عربستان به هاب برق منطقه نیاز ۱۰ هزار مگاواتی عراق است پس ایران به دلیل دارا بودن استانداردها و ظرفیت‌های بالا در داخل برای تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه باید عجله کند چرا که تردید در سرعت دادن به اقدامات مناسب باعث می‌شود عربستان رقابت برای تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه را از ایران پیروز شود .

*ایران بیشترین صادرکننده برق به عراق

محمد علی وحدتی رئیس سندیکای شرکت های تولیدکننده برق نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس ایران را بهترین گزینه فروش برق به عراق می داند و می گوید:در حال حاضر ایران بیشترین میزان صادرات برق به عراق را به خود اختصاص داده و قطعا ایران به دلیل اینکه از چندین نقطه مرزی با این کشور شبکه برق ایجاد کرده به راحتی میتواند برق مورد نیاز این کشور را تامین کند .

وی با بیان اینکه از کردستان عراق تا بصره شبکه برق ایجاد شده و این می تواند یک مزیت برای هر دو کشور برای تامین برق عراق باشد تاکید کرد:آمریکا و عراق نیز به خوبی می دانند که نمی توانند به سرعت کشور دیگری را جایگزین ایران برای خرید برق کنند و اگر برخی مواقع نامی از عربستان و یا ترکیه برده می شود برای این است که شاید به دنبال برخی منافع،خرید زمان و یا کاهش قیمت برق صادراتی هستند .

رئیس سندیکای شرکت های تولیدکننده برق ادامه داد:در حال حاضر از ایران شرکتهای بزرگ سازنده نیروگاه مثل مپنا در عراق برای ساخت نیروگاه حضور دارند پس قطعا ایران نباید تنها به فکر فروش برق به این کشور باشد و از این فرصت ها و تمدیدهای اعلام شده از سوی آمریکا نهایت استفاده را ببرد .

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حال به نظر می رسد تمدید معافیت های تحریمی آمریکا به عراق این فرصت را برای وزارت نیرو به گونه ای رقم زده است تا از این تمدیدها نهایت استفاده را برده و برای کشور فرصت ایجاد کند. پس ایران باید به گونه ای حرکت کند که بازنده اقدام جدید آمریکا نباشد چرا که احتمال می رود آمریکا در دادن این مهلت ها به عراق خرید زمان برای جایگزین کردن کشور دیگری به جای ایران برای واردات برق باشد.


امتیاز دهید :


ماهنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.